Fietsgebruik van medewerkers stimuleren? Zo pak je dat aan

29.05.2024

Ontdek de drie stappen naar een duurzaam fietsbeleid

Fietsen is een gezond en duurzaam alternatief voor reizen met de auto. Staat fietsstimulering bij u al op de agenda? Het levert u vitale medewerkers en een verlaging van de CO2-uitstoot op. In dit artikel leest u wat de mogelijkheden zijn om het gebruik van de fiets te stimuleren en hoe Mobility Concept u hiermee kan ondersteunen.

Fietspotentieel

Wist je dat zo’n 50% van alle medewerkers binnen 15 kilometers van het werk woont? En uit onderzoek blijkt dat 25% van de autoforensen* bereid is om met de juiste regelingen en voorzieningen over te stappen op een ander vervoersmiddel. Daar liggen kansen voor de (elektrische) fiets!

Ga je met fietsstimulering aan de slag, dan is het belangrijk om eerst het fietspotentieel van jouw organisatie te kennen. Dat onderzoeken onze mobiliteitsconsultants graag. Met deze analyse weet je direct of fietsen ook binnen jouw bedrijf loont.

In drie stappen naar een duurzaam fietsbeleid

Andere reiskeuzes maken, heeft te maken met gedragsverandering. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers voor de fiets kiezen en ook blijven fietsen? Dat kan met een aanpak van stimuleren en belonen. In drie stappen geef je vorm aan een duurzaam fietsbeleid:

Stap 1: Stimuleer fietsen met een vergoeding

Overweeg om fietsende medewerkers een ruime(re) kilometervergoeding te geven en vergoed ook de ritten van en naar het station. Hiermee zet je een incentive in waarmee medewerkers blijven fietsen, ook als het weer kouder en natter is.

Stap 2: Neem aanschafdrempels weg

Een elektrische fiets rijden wordt met een leasefietsregeling voor meer medewerkers toegankelijk, want de aanschafprijs van zo’n 3.000 euro hoeft niet op tafel gelegd te worden. Bovendien mogen zij (door de 7% bijtelling) de fiets zakelijk en privé onbeperkt gebruiken. Andere mogelijkheden: het verstrekken van een fiets via de WKR of renteloze lening.

Stap 3: Zorg voor goede voorzieningen

Naast financiële regelingen kan je aandacht besteden aan de fietsvoorzieningen op de bedrijfslocatie. Door een inventarisatie te doen bij medewerkers, hoor je waar behoefte aan is, zoals:

  • Goede faciliteiten zoals kleedruimtes, douches, haarfohn en droogruimtes
  • Ruime, afgesloten fietsenstallingen, met laadpunten
  • Een mobiele fietsenmaker en onderhoudsservice

Welke fietskeuzes maak jij?

Met doelstellingen (zoals vitale medewerkers, duurzame kilometers, kostenbesparing of besparing op parkeerruimte) en het fietspotentieel als uitgangspunt, kunnen onze consultants je ondersteunen met jouw fietsbeleid, inclusief business case. Zo weet je zeker dat je de juiste keuzes maakt.

Alles geregeld in ons mobiliteitsplatform

Het beleid, de uitvoering en het beheer regel je eenvoudig in ons alles-in-een mobiliteitsplatform. Of het nu gaat om:

  • Gedifferentieerde kilometervergoedingen
  • Keuze uit leasefietsen of fietsabonnementen op basis van jouw regeling
  • Mobiliteitskaarten voor duurzame reisopties
  • Mobiliteitsbudgetten (in combinatie met leasefiets, mobiliteitskaart of km-vergoedingen)

Alles is modulair en per medewerker in te stellen. Plannen, boeken, betalen, reizen en administreren van alle vervoersopties doen uw medewerkers in één app. Vandaag de fiets, morgen het OV en overmorgen de auto. Flexibeler kan eigenlijk niet.

Groene kilometers in uw mobiliteitsbeleid

Er zijn verschillende mogelijkheden om fietsen te stimuleren. Bovendien helpt het je bij de verplichte CO2-rapportage Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM) die op 1 juli 2024 ingaat, want fietskilometers zijn groene kilometers. De fiets past goed in een duurzaam en modern mobiliteitsbeleid.

Aan de slag met fietsstimulering? Maak een afspraak.

*Bron: daszogefietst.nl