Doe meer met het mobiliteitsbudget

17.06.2024

Doe meer met het mobiliteitsbudget

Medewerkers met een mobiliteitsbudget maken bewuste en slimme reiskeuzes. Zij bepalen zelf - binnen de kaders van het mobiliteitsbeleid van de organisatie - hoe zij reizen, en alle reiskosten betalen zij uit hun mobiliteitsbudget. Blijft er aan het eind van de maand geld over, dan is dat voor de medewerker. En is er een tekort? Dan moet worden bijbetaald. Dit is, in een notendop, hoe een mobiliteitsbudget werkt.


Met het mobiliteitsbudget krijgen medewerkers keuzevrijheid en flexibiliteit in mobiliteit. Dat wordt gewaardeerd. Door meer te doen met het mobiliteitsbudget maak je het een nóg aantrekkelijkere arbeidsvoorwaarde. Welke mogelijkheden er zijn, lees je hieronder.

Benut de fiscale mogelijkheden optimaal

Je kunt een mobiliteitsbudget bruto of netto uitkeren:

  • Keer je bruto uit, dan wordt het totale budget meegenomen in de loonbelasting. Dat is best zonde, want op deze manier heeft de medewerker netto minder te besteden.
  • Bij het netto uitkeren hanteer je voor woonwerk en zakelijke reizen een belastingvrije vergoeding (€0,23 per kilometer) en die breng je in mindering op het budget. Alleen over het resterende bedrag moet dan loonbelasting worden betaald. Zo houdt de medewerker meer geld over, ofwel: meer mobiliteit voor hetzelfde geld.

Voor de belastingvrije vergoeding maakt het niet uit of de medewerker ritten met eigen vervoer of andere vervoersvormen maken. Per januari 2024 zijn OV-abonnementen ook belastingvrij te vergoeden.

Maak een heel pallet aan mobiliteitsdiensten toegankelijk

Reizen met de auto, (lease)fiets, openbaar vervoer, deelauto, deelfiets, een andere vervoersvorm of een combinatie. Het kan allemaal. Kies de opties die passen bij het mobiliteitsbeleid en maak ze makkelijk toegankelijk met een mobiliteitskaart en app. Dat stimuleert om anders te reizen en het gebruik wordt automatisch verrekend met het budget. Trouwens, ook de leaseauto kan onderdeel van het mobiliteitsbudget zijn.

Kies voor administratief gemak

Hoe werkt het met de administratie van alle budgetten, mobiliteitsopties en vergoedingen? Dat regelt het Mobility Concept platform, dat is makkelijk en overzichtelijk. Het type mobiliteitsregeling is per categorie medewerkers op maat in te stellen. Bij het beheer worden de fiscale regels uitgevoerd en uit te keren bruto- en nettobedragen worden automatisch bepaald.

Zorg voor duidelijke communicatie, inzicht en rekenvoorbeelden

Duidelijke communicatie is belangrijk bij de introductie van een mobiliteitsbudget. Daarom helpen we graag met het opstellen van de mobiliteitsregeling en ondersteunen we medewerkers met onze keuzetool. Deze tool geeft hen inzicht en toont rekenvoorbeelden. Zo kunnen zij zien welke keuzes binnen het budget voor hen handig en financieel aantrekkelijk zijn. Scheelt de werkgever een hoop vragen en geeft de medewerker de inzichten om bewuste reiskeuzes te maken. En hebben zij nog vragen, dan staat ons servicedesk-team voor hen klaar.

Aan de slag met het mobiliteitsbudget?

Je doet meer met een mobiliteitsbudget als je de fiscale mogelijkheden benut, toegang geeft tot een pallet aan mobiliteitsdiensten en de administratie makkelijk regelt. Wil je hierover verder van gedachten wisselen en een demo van ons platform mét handige app en mobiliteitskaart zien?

< Plan een afspraak>